北京现代物理研究中心

主办单位:北京现代物理研究中心
北京大学光学中心
北京大学石油与天然气研究中心

特邀报告:Permanent seismic monitoring of oilfields using seabed fibre- optic sensors
主讲人:Phil Nash, TGS-Stingray, UK

:2012年,9月4日上午10:00
    :北京大学博雅国际酒店, 2号报告厅
中关村北路127号, 北京市海淀区, 100080

Phill Nash, TGS首席科学家, Stingray光纤永久式海底油田储层监测系统的技术研发负责人。Phill Nash在光纤传感领域工作超过25年, 参与1986年世界上首个海底光纤水听器阵列的部署工作, 此后的工作涉及海底光纤传感器系统的设计、开发和测试各个方面, 是国际上著名的光纤水听器专家; 自2002以来, 他转而研发海底油田光纤地震波监测系统。在光纤传感领域已出版论文及申请专利超过40篇, 是英国物理研究所研究员及特许科学家。

报告提纲
Introduction: The benefits of permanent monitoring of oilfields
History :How fibre optic seismic sensors developed from optical  hydrophones
Sensing principles: How fibre-optic accelerometers and hydrophones work
Multiplexing principles: Use of time and wavelength division  multiplexing to combine large numbers of sensors together.
Seismic requirements:   Performance requirements for the seismic  application.
Seismic array design:     Mechanical design of seabed seismic arrays.
Sensor performance:      Measured performance of optical seismic  sensors.
Array buildPractical issues in the build of optical seismic arrays.
Field tests:     History of field tests of optical seismic systems, including  a summary of the data
Conclusions:Benefits of the technology, what has been achieved so far,   what will happen in the future.